160922_0343_handikappad_assistentbeskurenwebb
Ida Åkesson är kund hos Furuboda Assistans sedan 8 år tillbaka. Hon lever med

en funktionsnedsättning och har assistans nästan hela dygnet. 45 minuter på
morgonen och 45 minuter på eftermiddagen är Ida själv i sin egen lägenhet.

Det är en kulen höstdag i oktober och Ida är på ARENAN i Kristianstad för att vara med på en mässa tillsammans med sitt assistansbolag. Det är första gången hjälpmedelsmässan Funka för livet är i stan. Alla utställare jobbar för fullt med att ställa i ordning sina montrar. Om 30 minuter öppnas portarna för besökare och vi har satt oss i kafeterian för att ta en kopp kaffe innan det börjar.

När Ida ska berätta om sig själv kommer orden snabbt.
– Jag är 32 år och har ett ryggmärgsbråck, säger hon och fortsätter i nästa andetag: Att byta till Furuboda Assistans är något av det bästa som jag har gjort, de känns alltid väldigt nära.

Ida ler och hennes hästsvans viftar när hon fortsätter. – Låter det som en överdrift?
OM jag får bestämma kommer jag aldrig att lämna Furuboda Assistans och framförallt inte Malin som är ett stort stöd i många situationer och som betyder väldigt mycket för mig.

Trygghet och stöd är viktigt
när man är i behov av assistans

Malin Persson är enhetschef och Idas viktigaste kontakt, men hon talar också varmt om Gunilla, Louise, Monica och deras kollegor på kontoret. De finns där för henne och via mail, sms eller telefon når de varandra lätt.

Att känna sig trygg
Trygghet och stöd är viktigt när man är i behov av assistans och Ida nämner ofta sitt behov av att känna sig trygg. Rekryteringsprocessen tycker hon är den svåraste delen i assistansen. Efter en intervju på en timme ska man välja rätt person. Malin gör förarbetet och mailar ansökningar som Ida får titta på.
 – Vi väljer ut några för en intervju, då är jag med och Sandra som är arbetsledare för mina assistenter. 

Alla assistenter har 3-6 månaders  prov-anställning men allt hinner inte hända under den perioden, menar Ida. Därför finns det risk att personer som inte känns riktigt bra får stanna längre än de egentligen borde eftersom man vill ge dem en ärlig chans. En bra personkemi mellan henne och assistenterna är en förutsättning för att arbetet ska fungera. I arbetsgruppen finns åtta assistenter på schemat och en vikarie. Vissa jobbar bara kvällar, andra både natt och dag. Som assistent är det viktigt att vara punktlig och flexibel.

Att få ihop det
När vi kommer till frågan om fritiden och hur dagarna ser ut för Ida, berättar hon att mycket tid går till att ”få ihop dagen” och må så bra som möjligt. Vanliga vardagssysslor blandas med häng i soffan med en bra film. En bra assistent kan hänga med på både och. Medvetenhet om att man ibland bara kan ta det lugn men också uträtta ärenden och ha kunskap om Försäkringskassans krav och regler är viktigt.

Ida är en glad och skämtsam person som har nära till skratt.
-Jag har växt som person de senaste åren, säger Ida. Genom en ökad självkänsla tänker hon på ett nytt sätt. Det viktigaste numera är att inte vänta för länge med att fatta beslut utan att agera och göra förändringar när något inte känns bra. Hon har blivit bättre på att säga ifrån. Ida tror att detta beror på att hon har en bra och stark relation till sitt assistansbolag.

– Genom ett nära samarbete  med Furuboda Assistans får jag styrka och trygghet, säger Ida.