Tänk dig ett jobb där du själv är den viktigaste resursen. Så är det att vara assistent. Du får användning för din inlevelseförmåga och din respekt för andra människor. Dessutom får du chans att utvecklas, i nära samspel med en annan person.

Carolin Qvarnström, 30 år, har jobbat som assistent i ungefär fyra år. Hon tycker att det bästa med yrket är att få känna sig behövd.

– Jobbet är jätteroligt och lärorikt, jag har utvecklats jättemycket och känner mig själv bättre, vad jag klarar av och mycket annat. Man vet aldrig riktigt hur dagen blir, det gillar jag, man får anpassa sig efter den person man arbetar för. Jag är väldigt nöjd, speciellt över att jag får tillgång till utbildningar.

Att arbeta som assistent innebär att finnas nära, ha stor respekt för personlig integritet och att stödja personen du arbetar för så att hon eller han kan utvecklas och leva ett så självständigt och delaktigt liv som möjligt.

Att klicka med varandra är allra viktigast

– I yrket finns ett stort utbud av hur jobbet är utformat, det beror helt på den person man arbetar för, säger Carolin. Alla är vi olika, men lika mycket värda. Att klicka med varandra är allra viktigast! Funktionsnedsättningen styr förstås också en hel del.

Alla kan jobba som assistent

– Men vad du än har gjort innan, vad du än har för utbildning, tycker jag att alla kan jobba som assistent, bara man har respekt och inlevelseförmåga och att personkemin stämmer.

Hos Linnea som Carolin jobbar för kan arbetsuppgifterna handla om precis allt.

– Ja verkligen allt. Från hjälp att kliva upp, smörja sår och lägga bandage till att hjälpa henne med motivationen, hon gillar att jag pushar henne när det går trögt. Och alla sysslorna i hemmet, de gör vi tillsammans. Men man ska vara i bakgrunden, det är viktigt att inte ta över, jag pushar ofta Linnea att göra saker. Det är roligare att hitta en lösning tillsammans än att bara sitta och titta! Vi har jätteroligt ihop och skrattar mycket.

Nära relation i yrkesroll

Man kommer nära varandra och Carolin tycker det är bra att tänka på att man är i en yrkesroll i den nära relation som uppstår.

–  Man går inte till jobbet och pratar om sitt. Visst kan jag berätta roliga grejor som hänt, men inget negativt. Varför ska jag lägga över det på henne, hon har verkligen nog ändå. Jag tycker det är viktigare att lyssna.

Ibland kan assistansen innebära mycket aktiviteter utomhus, eller utflykter och gå på stan. Men så är det långt ifrån för alla, det är den person man arbetar för som styr, med sina intressen, behov – och inkomster.

– Det gör mig jättearg att så många med nöd och näppe har råd att gå och fika, gå på bio eller vara med på någon aktivitet, säger Carolin.

Det hålls utbildningar varje termin

Från början visste Carolin inget om assistans, hon har ingen utbildning i botten.

– Jag kunde bara relatera till min egen dotter som har en utvecklingsstörning. Sedan har jag fått gå kurser, det hålls utbildningar varje termin, innehållet beror på vad man jobbar med – det kan handla om tunga lyft, utvecklingsstörning, autism och hjärt- och lungräddning.

 Arbetsledare

Carolin blev redan efter två veckor arbetsledare för Linneas assistenter. I det uppdraget ingår allt ifrån schemaläggning och rekryteringar till riskbedömningar och konfliktlösning.

– Jag blev jätteglad över att de så fort tyckte att jag skulle passa som arbetsledare. Det ger lite mer ansvar och även lite mer lön.

Hon jobbar 75 procent, men så ser det aldrig ut i verkligheten.

– Det finns inga tjänster på 100 procent eftersom vi måste kunna hoppa in för varandra, det hör till yrket. Man kan inte ta in någon helt ny till den man jobbar för, det går inte. Så jag har alltid jobbat mer än 75 procent.

Carolin efterlyser mer information om assistans och om olika funktionsnedsättningar i skolorna, och att föräldrar borde lära sina barn mer.

– Folk har ingen kunskap alls om personer med funktionsnedsättning, eller om assistentyrket, konstaterar hon.

Anna Persson

Om du vill arbeta hos oss är du välkommen att skicka in ditt cv till ansokan@furubodaassistans.se eller gå in på vår hemsida under lediga tjänster.