Det var fullsatt när Furuboda Assistans nya kontor i Karlskrona invigdes med mingel och föreläsningar. Nu när confettin har lagt sig är det ledordet Närhet som enhetschef Martin Setterbring gärna lyfter fram. ”Mellan oss och kunden, mellan kunden och oss. Att vara tillgänglig, att finnas på plats ute hos kunder och assistenter. Det är väldigt viktigt”, konstaterar han.

Martin Setterbring

Arbetsfältet för Furuboda Assistans består av södra Sverige. Blekinge är nytt område sedan hösten 2016 och från kontoret i Karlskrona har enhetschef Martin Setterbring hela länet och sydöstra Småland upp till Kalmar/Växjö som arbetsområde. Här har du som kund eller assistent nära till den service du behöver; till kontoret i Karlskrona och till ett brett kurs- och lägerutbud på Furuboda i östra Skåne.

Furuboda Assistans är dotterbolag till Föreningen Furuboda som bland annat bedriver kurs- och lägerverksamhet på Furuboda Folkhögskola söder om Åhus i Skåne. Det är ett unikt samarbete som genererar många positiva möjligheter för både kunder och assistenter.

– Där finns bra utvecklingsmöjligheter för assistenterna genom det stora utbudet av kurser, och där arrangeras många kurser och läger för kunderna. Att delta i till exempel ett sommarläger ger ett mervärde även för assistenten, säger Martin Setterbring. Och själva miljön på Furuboda är ett mervärde i sig.

Närhet

Han lyfter gärna fram ett av Furuboda Assistans ledord, Närhet, såväl mänskligt som geografiskt och säger att det inte ser likadant ut på alla håll i assistansbranschen.

– Annars känns mycket igen, jag har arbetat för personer med funktionsnedsättningar på många olika sätt – med akutpsykiatri, barnpsykiatri och neurospsykiatri inom avdelningsverksamhet, korttidsverksamhet och på boenden. Jag har haft olika roller, allt ifrån avdelningspersonal till personalansvarig inom personlig assistans.

I dag finns fyra kunder i Karlskrona och en i Asarum samt ett tjugotal assistenter. Totalt ökade antalet kunder hos Furuboda Assistans med sju procent under 2016.

– Här i Blekinge är vi inte jättestora i dag, men fyra kunder är en bra grund att starta från för ett nyöppnat kontor. I Blekinge är det en stor andel personer som har kommunen som assistansordnare, så det finns inte så många företag som konkurrerar, säger Martin.

Personal i vården

En stor utmaning inom assistans i södra Sverige i dag är att hitta personal – bra assistenter som tycker om att arbeta med människor

– Det är en stor problematik, att få ut unga människor i assistansyrket, konstaterar Martin. Jag tror vi kommer att landa i att försöka ”omvända” människor som redan jobbar i vården, att kunna visa dem vilka stora fördelar det finns i att arbeta hos oss.

– Ett sätt att marknadsföra oss på är att använda tempot i vården och i omsorgen som ökar stadigt. I hemtjänsten i dag ska det gå snabbt, på ett boende kan du arbeta med akuta saker hela dagen och sjukvården åläggs till exempel mer och mer dokumentation. Men som personlig assistent får du använda all din arbetstid åt en enda person. Det är något i särklass inom omsorgen i dag.

Festligt när nya kontoret i Karlskrona invigdes

Festlig invigning

Festligheterna under invigningen på Marinmuséet bjöd på många kontakter i den blandade publiken som bestod av nuvarande och kanske blivande kunder, assistenter, allmänhet och personal från arbetsförmedling och kommuner. Föredragshållarna Jonas Helgesson, Emma Pettersson och Per ”Pax” Axensköld blev mycket uppskattade.

Under året har arbetet med att utveckla Blekinges nyaste, och närmaste, assistanskontor tagit fart. Martin avslutar med en personlig reflektion:

– Att arbeta ensam här på kontoret blir en personlig utmaning för mig. Det är rätt speciellt. Men jag har fått mycket stöd och stort engagemang från andra, så ledordet Närhet fungerar verkligen!

/Anna Persson

Fotnot: Jonas Helgesson är författare till boken Grabben i kuvösen bredvid, ståuppare och känd från föreställningen Livet är en schlager. Emma Pettersson har varit deltagare på Furuboda folkhögskola och är författare till boken Glöm inte att andas. Per ”Pax” Axensköld är känd från tv-serien Mot alla odds och anställd på Furuboda folkhögskola.